Około 15 km na północny-zachód od Zadaru znajduje się małe, ale jakże urokliwe miasteczko Nin. Mimo tego, że rozmiarami nieco odstaje od innych “pereł Adriatyku”, naprawdę warto je odwiedzić, a powodów ku temu jest kilka. Przede wszystkim Nin jest kolebką państwa chorwackiego i to właśnie tutaj koronowano chorwackich królów. A koronowano ich w najmniejszej katedrze świata, a mianowicie w ninskim kościele św. Krzyża. Tytuł najmniejszej katedry jest trochę naciągany, ponieważ kościół ten już od dawna nie pełni roli katedry, w zasadzie od momentu kiedy Nin przestał być siedzibą biskupstwa. No ale kto by się przejmował takimi szczegółami! ;-) Miasteczko słynie również z piaszczystych plaż, których tak tęskno poszukują turyści. Jest również mekką dla surferów, których możecie podziwiać od strony Velebitu. Jednak to wciąż nie jest to, o czym chcę dzisiaj napisać. Otóż, Nin zaopatruje sporą część kraju w sól i to właśnie tutaj możecie zwiedzić jedną z najstarszych salin na wschodnim wybrzeżu Adriatyku.
Dokładna data założenia saliny nie jest znana, jednak wiadomo, że jej historia sięga czasów rzymskich. Z różnych źródeł wiadomo, że sól była wówczas na równi ze złotem. Była na tyle cenna, że opłacano nią rzymskich żołnierzy. Ten sposób zapłaty miał nawet swoją nazwę – salarium. Od tej nazwy wielu badawczy wywodzi późniejsze angielskie słowo salary, czyli pensja. W 1500 roku salinę przejęła Wenecja, która obawiając się konkurencji dla weneckich producentów soli, zamknęła ninską salinę. Oczywiście nie upadła ona całkowicie, jedynie działała na mniejszą skalę. Na szczęście obecnie salina znów jest znaczącym producentem soli. Warto zaznaczyć, że wciąż pozyskuje ją tradycyjnymi metodami. Kolejnym atutem jest niewątpliwie położenie w sąsiedztwie pięciu parków narodowych (Plitvice, Paklenica, Kornati, Północny Velebit i Krka), co tylko korzystnie wpływa na wysoką jakość ninskiej soli.
Salina zajmuje obszar 55 ha. Do pozyskiwania surowca wykorzystuje się kilkadziesiąt wybetonowanych basenów, w których zachodzi proces krystalizacji soli. Cały proces trwa 63 dni. Rozpoczyna się wiosną, a kończy wczesną jesienią. Rocznie uzyskuje się tutaj około 3,5 tysiąca ton soli.
Na terenie saliny działa muzeum, w którym można zaczerpnąć nieco historii i obejrzeć eksponaty związane z pozyskiwaniem soli. Przy muzeum znajduje się sklep, w którym można zaopatrzyć się nie tylko w sól, ale również słodycze, miód, oliwę, które w swoim składzie mają – rzecz jasna – sól. Oprócz tego znajdziecie tu różne kosmetyki, ceramikę, pamiątki, fotografie, a nawet obrazy.
O samym Ninie dowiecie się więcej w poście “Z wizytą u króla w chorwackim Ninie” .
Przydatne informacje
Adres: Ilirska cesta 7, 23232 Nin, Chorwacja
Tel: +385 23 264 021
E-mail: info@solananin.hr
www.solananin.hr
Warto podczas planowania zwiedzania zajrzeć na stronę internetową saliny. W czerwcu, lipcu i sierpniu odbywają się tutaj Dni Otwarte, wówczas zwiedzanie muzeum oraz oprowadzanie po salinie jest bezpłatne. To samo dotyczy Festiwalu Soli, który odbywa się w sierpniu.
Brak komentarzy